JOHANN Th. LEMCKERT LAURENSORGANIST TE ROTTERDAM  (1969-2006)

Johann Th. Lemckert (1940, Den Haag) werd reeds op 28-jarige leeftijd benoemd tot organist-titularis van de drie orgels van Rotterdams monumentale hoofdkerk: de Grote of Sint Laurenskerk.

Hieraan vooraf studeerde hij aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar zijn belangrijkste docenten waren: Adriaan Engels voor orgel, contrapunt, harmonie, fuga en kerkmuziek; Jan de Man voor piano; Janny van Wering voor klavecimbel en basso continuo en Jan van Dijk voor  harmonische- en vormanalyse.  In latere perioden rondde hij verschillende andere studies af;  voor improvisatie bij Cor Kee, voor Franse barokmuziek bij Marie-Claire Alain en een tweetal jaren bij Gaston Litaize in Parijs voor specialisering in het oeuvre van César Franck en van Olivier Messiaen.

Vanaf zijn benoeming in Rotterdam adviseerde hij bij de totstandkoming van het Marcussen-hoofdorgel (1973-IV-85) dat hij inwijdt tijdens de eerste concerten en vieringen. De Laurenskerk bezat op dat moment al twee orgels : het vermaarde Transeptorgel (1958 III-P-35) en het Koororgel (1962 I-(P)-8) die in de ateliers van de Deense orgelmakers Marcussen waren vervaardigd. Als concertorganist treedt hij behalve in Rotterdam zeer regelmatig op in bijna alle West-Europese landen en op de bekendste orgelpodia. Zoals de Grote of Sint Bavokerk in Haarlem, Saint Paul’s Cathedral in Londen (‘Celebrity recitals’), Sankt Stephansdom in Wenen, de kathedralen van Antwerpen, Brussel, Dresden, Nantes, Lausanne en op vele andere plaatsen. Hij maakte ook een zestal grote tournees in de Verenigde Staten van Amerika en in Mexico waar hij eveneens verscheidene Masterclasses gaf.

Als hoofddocent voor orgel, kerkmuziek en improvisatie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag leidde hij vele jonge organisten op die daarna belangrijke posities innamen in Nederland, Scandinavië, Duitsland en de Verenigde Staten van Amerika.

Tijdens zijn loopbaan verwierf Johann Th. Lemckert verschillende onderscheidingen zoals de zilveren Fock-medaille voor het beste solistenexamen (1965) en later de prestigieuze PRIX D’EXCELLENCE, beide aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Voorts de Erasmusspeld van de stad Rotterdam en het ‘Diplôme de Médaille d’Argent’ van de Société Académique des Arts, Sciences et Lettres (afdeling van de Académie Française) in Parijs. Hayo Boerema, een van zijn oud-studenten aan het Koninklijk Conservatorium, werd in 2005 zijn opvolger aan de Rotterdamse Laurenskerk en is daarmee eerste organist van de Maasstad. 

Johann Th. Lemckert is nu vooral actief als componist. Eerder componeerde hij werken voor orgel, koor a cappella, koor met instrumenten en diverse liturgische werken, alle voor de Rotterdamse Laurenskerk. (Uitgaven bij Boekencentrum- Zoetermeer, Ascolta-Houten;  Willemsen- Amersfoort;  Annie Bank-Amstelveen;  Musica pro Deo-Hoofddorp,Boeijenga Music Publications Leeuwarden en “Intrada”, Heerenveen. Hij maakte naast vele radio- en TV-opnamen diverse LP- en CD-opnamen die op verschillende labels zijn uitgebracht.

Johann Th. Lemckert is een veelgevraagd jurylid bij diverse Conservatorium-eindexamens evenals bij concoursen in binnen- en buitenland (Bolsward, Haarlem, Chartres e.v.a.)